Ti s-a intamplat vreodata sa ajungi acasa dupa o zi obositoare la serviciu, sa deschizi usa apartamentului si sa te cuprinda… plictiseala? Ni se intampla tuturor sa dam cu ochii de aceiasi pereti albi, de canapeaua veche sau de accesoriile prafuite din biblioteca si sa simtim nevoia urgenta de o schimbare.

Dar cum poti face o transformare radicala a caminului, care sa nu necesite timp in plus, dar nici bani prea multi? Gabi Ralea, blogger specializat in design interior, a dezvaluit raspunsul la aceasta intrebare plus multe alte solutii de personalizare a locuintelor, in cadrul celui de-al treilea workshop interactiv organizat de SPOR, brand Policolor, pentru pasionatii de amenajari.

Intr-o animata seara de marti, pe 28 august, aproape 100 de amatori de design cu staif care s-au strans nerabdatori in zona lounge din Bucuresti Mall au descoperit ca, prin simpla modificare a culorilor, locuinta poate sa capete o noua viata. Cine ar fi crezut ca o vopsea de interior intr-o culoare interesanta, precum lila sau galben, poate aduce o doza de noutate in orice camin? Ei bine, e chiar atat de simplu!

Audienta a descoperit cu incantare ca un strat nou de culoare poate separa vizual spatiile din aceeasi incapere sau ca poate crea un punct focal prin contrastul cu celelalte elemente din camera. Tot asa, un tavan intr-o culoare inchisa te poate ajuta sa reduci din inaltimea unei incaperi si sa creezi un spatiu mai intim.

Dar poate cel mai util truc pentru invitatii la workshop a fost cel despre cum sa creezi impresia de spatiu mai mare, chiar si intr-o garsoniera de 35mp. Gabi Ralea a oferit solutii de design prin culoare si in acest caz: poti utiliza culori luminoase, un pic lucioase sau poti pastra peretii si pardoseala in aceeasi nuanta obligatoriu deschisa. Astfel se creeaza continuitate intre camere si un spatiu unitar, luminos si vizibil mai generos.

Dupa o fascinanta introducere in teoria culorilor primare sau secundare, participantii au aflat ca acestea nu se pot combina chiar atat de usor. Mai mult, exista culori care pot sa provoace stari negative daca sunt prezente in anumite camere sau in proportie mare. Dar pentru o armonie perfecta in camin, exista o formula precisa care poate sa te ajute in planurile de remodelling. Incearca sa aplici 60% de culoare dominanta, neaparat neutra, 30% de culoare sub-dominanta si pastreaza 10% pentru nuanta de accent, care poate fi cea mai traznita culoare fluorescenta care iti trece prin minte.

Dupa cum au aflat cu incantare participantii la workshop, nu e greu sa iti transformi locuinta intr-un camin cald si primitor. Trebuie doar sa urmezi 5 pasi simpli, explicati de indelete de Gabi Ralea.

  1. Identifica elementele fixe din design, precum usi sau grinzi, pentru ca ele contribuie esential la atmosfera de echilibru.
  2. Ia in calcul destinatia spatiului. Daca te gandesti la un suflu nou in dormitor, atunci o culoare predominanta plina de energie, precum portocaliul, ti-ar putea fura cheful de somn. Alege ceva mai relaxant in schimb, precum un bleu stins, sau chiar culoarea lavandei.
  3. Orienteaza-te dupa lumina naturala. In acest fel, vei putea sa neutralizezi lumina cu tente reci din est cu o culoare calda.
  4. Inspira-te din stilul si culoarea preferata. Nu e nicio rusine sa folosesti imagini din reviste sau de pe Pinterest drept inspiratie, de fapt e chiar indicat sa stii dinainte ce doresti sa obtii de la spatiul tau.
  5. Creeaza-ti paleta de culori. In acelasi spirit al planificarii, organizeaza un paletar cu maxim 5 – 6 culori, la care trebuie sa adaugi o culoare neutra si alb.

Cu un strat proaspat de vopsea vibranta, locuinta ta poate parea ca noua fara prea mari sacrificii. In doar doua ore, peretele din spatele canapelei poate deveni un punct de atractie in casa, sau poate te gandesti sa vopsesti doar interiorul bibliotecii, pentru mai multa profunzime. Orice ai decide sa schimbi in locuinta ta, culoarea este o solutie la indemana oricui pentru a transforma o casa in acasa.