Alege culoarea si vopseaua

Alege culoarea sau modelul coloristic dorit apoi foloseste cartelele noastre de culori pentru a vedea diferite combinatii de culori si pentru a identifica nuantele dorite, nuante pe care le poti gasi in toate magazinele noastre.

*Sfat: Vopseste suprafete mici ale camerei pentru a “testa” culoarea in zonele de umbra si de lumina ale camerei.

Intotdeauna cumpara mai multa vopsea decat ai nevoie pentru a fi sigur ca o sa-ti ajunga (este posibil ca suprafata sa absoarba mai multa vopsea daca nu este bine amorsata), dar si pentru a avea o cantitate in plus pentru eventualele ajustari de final.

Ia in considerare elementele camerei care nu vor fi vopsite sau schimbate:

 • Tapiteria
 • Draperiile
 • Covoarele
 • Podelele

Asigura-te ca nuantele alese pentru pereti, tavan si elementele din lemn sunt compatibile sau completeaza celelalte elemente colorate din camera.

Pregatirea incaperii si a suprafetei ce urmeaza a fi vopsita

Pregatirea incaperii:

Acopera elementele de mobilier si plantele pe care le-ai pastrat in incapere pentru a nu le stropi cu Vopsea.

Protejeaza, de asemenea, usile si ferestrele.

Pregatirea suprafetei:

Corecteaza problemele/defectele suprafetei pentru a evita reaparitia acestora.

Fiecare produs Policolor are o Fisa Tehnica in care gasesti informatii legate de: metodele de aplicare, baza pe care se aplica si pregatirea optima a suprafetei.

Grunduirea/amorsarea si vopsirea

La ce este folositoare amorsa?

Amorsa determina un consum mai mic de vopsea si face ca aceasta sa fie mai usor de aplicat, sa arate mai bine si sa dureze mai mult. Asigura un aspect egalizat, omogen al suprafetei.

De regula trebuie sa aplici amorsa/grund pe grinzile nevopsite si pe suprafetele poroase sau cu denivelari.

*Sfat: Aplica amorsa pe suprafetele noi, fara defecte, pentru a asigura o mai buna aderenta si uniformitate pentru vopseaua ce urmeaza sa fie aplicata.

Vopsirea

In momentul in care trebuie sa vopsesti (interior sau exterior) una din cele mai importante decizii pe care trebuie sa o iei este alegerea vopselei potrivite, calitatea vopselei ce urmeaza a fi folosita. Vopselele Policolor sunt destinate sa creeze rezultatele cele mai frumoase si durabile. Desi vopselele Policolor de inalta calitate pot avea un cost mai ridicat, rezistenta lor este mult mai mare decit rezistenta vopselelor obisnuite, fiind astfel mai economice pe termen lung. Iata cateva din beneficiile pe care le poti obtine folosind o vopsea de calitate in locul uneia ieftine:

 • Coeziune perfecta, posibilitate mai mica de a forma bule, a se coji sau jupui.
 • Stabilitate mai mare la cretare, excelenta pastrare a culorilor.
 • Rezistenta mai mare la murdarie, astfel vopseaua isi pastreaza aspectul de prospetime mai mult timp.
 • Rezistenta ridicata la mucegai, astfel ca aspectul vopselei nu va fi stricat de pete negre, gri sau maro.

Reguli de securitate

Vopsirea in sine nu este o activitate ce implica pericol, dar regulile de buna siguranta trebuie urmate intotdeauna pentru a evita eventuale probleme sau accidente.

Diluarea:

Cand aplici vopsea pe baza de solvent asigura-te ca toate sursele de foc sunt stinse/inchise. Poarta manusi de cauciuc si asigure-te ca zona este bine aerisita.

Echipament personal de protectie:

Pielea, ochii si plaminii trebuie sa fie intotdeauna protejate. Aceasta se poate realiza folosind MANUSI, OCHELARI DE PROTECTIE si MASCA DE PRAF sau RESPIRATOR. Manusile de lucru textile sau din piele sunt necesare cand razuiesti, lucrezi cu peria de sarma, slefuiesti. Poarta manusi mai ales cand lucrezi cu lemn neslefuit!

Manusile de cauciuc trebuie purtate cand lucrezi cu solutii de decolorare, diluanti de vopsea sau produse de inlaturat vopseaua ori cand lucrezi cu orice tip de acid. De asemenea, foloseste manusi cand curati instrumentele de lucru folosind diluant sau white spirit. (NOTA: asigura-te ca manusile sunt facute dintr-un tip de cauciuc pe care nu il vor inmuia diluantii pentru lac sau alte produse chimice puternice.)

Protejeaza-ti ochii cu ochelari de protectie cand folosesti peria de sirma, cand razuiesti, slefuiesti sau vopsesti suprafete aflate deasupra capului. Ochelarii de protectie sunt obligatorii cand lucrezi cu acizi, produse de decolorare sau alte preparate chimice. De asemenea, poarta masca de praf atunci cand slefuiesti.

Curatarea / pastrarea pensulelor si a trafaletilor

Curatarea vopselei: cea mai buna metoda este de a curata instrumentele imediat dupa folosire.

Daca ai folosit vopsea latex spala pensula sau trafaletul sub jet de apa calda folosind un pic de detergent de vase, pana cand se curata toata vopseaua de pe pensula. Asigura-te ca toata cantitatea de sapun a fost indepartata prin spalare. Scurge excesul de apa din parul pensulei sau usuc-o folosind o bucata de carpa. Dupa curatare inveleste pensulele in ambalajul original sau in folie de aluminiu. Usuca bine trafaletii.

Curatarea vopselelor pe baza de ulei sau alchidice: toarna solventul potrivit in doua cutii mici. Acesta trebuie sa fie solvent recomandat pentru vopseaua respectiva sau poti folosi white spirit atunci cand nu ai nicio informatie privind tipul de solvent ce trebuie folosit. Inmoaie pensula in prima cutie pentru a indeparta cea mai mare parte a vopselei de pe pensula, apoi inmoaie pensula in cea de a doua cutie pentru a indeparta total restul de vopsea. Sterge excesul de solvent folosind o bucata de carpa. Dupa curatare inveleste pensulele in ambalajul original sau in folie de aluminiu. Usuca bine trafaletii.

Depozitarea vopselei ramase

 1. Acopera gura cutiei cu un ambalaj de plastic dupa ce in prealabil ai sters bine cutia de vopsea.
 2. Inchide bine capacul

Vopselele pe baza de ulei sau alchidice au tendinta de a forma “pelicula” pe timpul depozitarii. O masura in plus poate fi sa inchizi FOARTE bine capacul si sa agiti cutia in sus si in jos. Vopseaua va ajuta la sigilarea cutiei.

Indicatii pentru depozitarea vopselei:

 1. Vopseste o linie pe eticheta cutiei, astfel veti sti ce culoare contine.
 2. Noteaza pe capac data si camera in care ai folosit acea vopsea.
 3. Nu pastra vopseaua in soare sau in apropiere de o sursa de incalzire.
 4. Fereste vopselele de inghet.

Eliminarea/aruncarea resturilor de vopsea

Deoarece vopseaua lavabila nu prezinta pericole, poate fi lasata sa se intareasca si apoi aruncata. Un lucru important cand intaresti vopseaua lavabila este sa eviti problemele ecologice si problemele legate de poluarea apelor.

Intarirea vopselei lavabile:

 1. Indeparteaza capacul containerului si lasa-l deschis intr-un loc sigur si bine aerisit, ferit de accesul copiilor sau al animalelor.
 2. In functie de cantitatea de vopsea acest proces poate dura citeva zile. Daca ai cantitati mari de vopsea ce trebuie aruncate pune in ea materiale absorbante, cum ar fi resturi de lemn. Cand vopseaua s-a uscat o poti arunca in cosul de gunoi.
 3. Indeparteaza capacele si arunca-le la cosul de gunoi.

Ambalajele de vopsea pe baza de solvent trebuie predate in centrele special amenajate. Pentru clientii Policolor exista si posibilitatea de a veni si preda ambalajele la sediul nostru sau la oricare dintre magazinele proprii Policolor din tara.