Fara indoiala exista o psihologie a culorii. Culoarea are impact asupra starii noastre de spirit, asupra apetitului, a nivelului nostru de energie. Ani de cercetari asupra reactiei la culoare au aratat ca anumite culori produc raspunsuri specifice si uneori chiar puternice.

Culorile din gama rosu, portocaliu si galben sunt considerate culori „calde” deoarece evoca imagini legate de caldura, cum ar fi focul sau soarele. Drept urmare ne fac sa simtim caldura intr-un mod psihologic.

Culorile din gama albastru, verde, violet si intermediarele lor sunt considerate culori reci din cauza asocierii lor cu peisaje pastorale sau oceanice. Cand privim astfel de culori ne sunt induse sentimente de pace, liniste si relaxare.

 

Culori calde

Rosu

Rosul este o culoare puternica ce poate creste tensiunea si bataile inimii. Adesea produce sentimente de intimitate, energie, pasiune si sexualitate. Stimuleaza de asemenea pofta de mancare, fiind deseori folosita in restaurante si reprezentand o alegere excelenta pentru sufrageria de acasa.

 

Portocaliu

Ca si rosul, portocaliul incalzeste o camera dar intr-un mod mai putin dramatic si pasionant. Starile induse de portocaliului sunt mai mult prietenoase decit patimase, mai mult primitoare decit de seducatoare. Portocaliul da bine in camera de zi si este de asemenea o buna alegere pentru dormitorul copiilor.

 

Galben

Galbenul atrage atentia si privirea cum nici o alta culoare nu o face, de unde si folosirea accentelor in galben in birouri. In foaiere si holuri slab luminate galbenul indica drumul. Oamenii mai in virsta spun ca galbenul prezent in dormitorul lor le imbunatateste starea de spirit. Dar un galben tare poate fi prea puternic si poate in fapt sa produca teama la bebelusi, copii mici si persoane in varsta.

Culori reci

Albastru

Un albastru linistitor este alegerea ideala pentru dormitorul adultilor cat si al copiilor. Dar acelasi albastru care ne leagana spre somn ne taie apetitul, poate si pentru ca sunt foarte putine alimente care au in mod natural culoarea albastra. Folositi albastrul in dormitoare dar tineti-l departe de bucatarie!

 

Verde

Fiind culoarea dominanta in natura ne simtim bine cu verdele oriunde in casa. Nuante deschise de verde dau bine in baie si in camera de zi, nuantele de mijloc fiind potrivite pentru bucatarie si sufragerie. Efectul calmant al nuantelor de verde il fac sa fie foarte folosit in spitale, scoli si locuri de munca.

 

Violet

In ciuda reactiei favorabile pe care violetul o trezeste la copii, multor adulti nu le plac nuantele de mov, dar nuantele mai roze de violet sunt oarecum mai atragatoare. Dormitoarele copiilor si zonele de joaca pot fi locuri potrivite pentru a experimenta aceasta culoare in toata gama ei.